כדי להבין מה זה NLP באמת, תמיד כדאי להבין רגע את המקורות. ג'ון גרינדר וריצ'ארד בנלדר, הם שני האנשים שנחשבים למייסדי שיטת ה NLP. שיטה שמלמדת כלים רגשיים, מחשבתיים, התנהגותיים וטיפוליים להשפעה עצמית והשפעה על אחרים. לגרינדר ובנדלר, שני סיפורים מרתקים, שבמקרה או שלא, נפגשים זה בזה, ויחד יוצרים שיטה, שמאפשרת להתחקות אחר היכולות המדהימות של מטפלים מעולים. אז בואו נכיר את הסיפור המרתק של השניים.
ג'ון גרינדר
ג'ון גרינדר נולד בשנת 1940. גרינדר למד פסיכולוגיה באוניברסיטת סן פרנסיסקו שם סיים את התואר הראשון ללימודים BA. לאחר מכן, גרינדר החליט להצטרף לצבא ארצות הברית, שם קיבל תפקיד מפקד בכוחות המיוחדים של הצבא. לאחר מכן, הוא המשיך בתפקיד הצברי והצטרף לסוכנות המודיעין של ארצות הברית. עם סיום התפקיד, ג'ון גרינדר החל להשלים את לימודיו במטרה לקבל תואר דוקטור PHD לבלשנות. את הלימודים עשה באוניברסיטת קליפורניה, סן דיאגו, ואותם סיים בשנת 1971.
ג'ון גרינדר לקח חלק במעבדה של ג'ורג' מולר באוניברסיטת רוספלר ולאחר זמן לא רב בחר להמשיך ולהפוך להיות עוזר פרופסור באוניברסיטת סנטה קרוז בתחום הבלשנות. שם המשיך במחקריו בתחום הבלשנות.
בשנת 1972, פנה אליו תלמיד בשם ריצ'רד בנדלר, לימים שותפו לעשייה, וביקש ממנו עזרה. ריצ'רד בנלדר היה עסוק בתמלול של פגישות טיפול בשיטת הגשטלט, והיה זקוק לסיוע בניתוח דפוסי השפה של המטפל פריץ פריס.
עשייה משותפת זו, הולידה לימים את מה שאנו מכירים כיום כגישת ה NLP. השניים השילמו זה את זה, ויחד חקרו דפוסים שונים של מטפלים. אט אט, ש
מם הלך לפניהם והם החלו ללמד טכניקות תקשורת תחת הכותרת NLP – Neuro Linguistic Programming.
עם זאת, הפרסום והתהילה, הוביל ולבסוף גם לקרע בין השניים. החל מאבק בין השניים שהוביל למשפט ארוך אודות השאלה, למי שייכות זכויות היוצרים של הביטוי NLP. לבסוף בית המשפט פסק כי מדובר בשם גנרי, ולאף אדם אין בעלות על הביטוי.
השותפות של השניים הגיעה לסיומה, וגרינדר המשיך בעשייתו אך תחת שם חדש. הוא קרא לשיטה שלו "הצופן החדש" וכינה את עבודתו המשותפת עם בנלדר בשם "הצופן הישן". כיום גרינדר ממשיך ללמד, ותחת חסותו ספרים רבים וסדנאות רבות. את הפעילות שלו הוא מבצע בבתי ספר, הרצאות, סדנאות ובעסק שלו – Quantom Leap/
לאתר הרשמי של ג'ון גרינדר – לחצו כאן
ריצ'רד בנדלר
ריצ'רד בנדלר נולד 10 שנים לאחר גרינדר , בשנת 1950. את שנותיו הראשונות העביר בניו ג'רזי. לאחר מכן הוא המשיך לקליפורניה, ובחר ללמוד פילוסופיה ופסיכולוגיה בסנטה קרוז, ארצות הברית. את התואר הראשון סיים בשנת 1973. שם, במהלך הלימודים פגש את שותפו לעתיד ג'ון גרינדר.
ג'ון גרינדר וריצ'רד בנלדר, הפכו לעמיתים מיודדים, אשר חקרו, למדו ולימדו דפוסי תקשורת. את דפוסי התקשורת הם ניתחו מתוך פועלם של מספר חוקרים כמו פריץ פריס, ורג'יניה סטיר ומילטון אריקסון. הם לא עשו זאת לבד, אלא הסתייעו בחוקרים נוספים.
לימים, הפכה שיטת ה NLP לפופולרית, וזכתה לאהדה וסיקור רב. אך לצד התהילה, החל קרע בין השניים.
כשהעבודה המשותפת הגיעה לסיומה, בנדלר פתח בית ספר משלו, אשר מלמד NLP והיפנותרפיה והוא מלמד בכל העולם.
לאתר הרשמי של ריצ'רד בנלדר – לחצו כאן
ספרים של ריצ'רד בנלדר וג'ון גרינדר
ניתן למצוא מספר רב של ספרים שהשניים קראו ביחד ולחוד. יש לציין שהספרים שכתבו השניים יחדיו לא זכו לאהדה רבה, שכן צורת הכתיבה ברוב המקרים איננה נעימה לקורא הפשוט. לעיתים הספר הוא למעשה תמלול של הסדנה, דבר הטומן ערך רב אך לעיתים לא מובן דיו. ולעיתים הספר הוא מעמיק ובעל מושגים מורכבים.
להלן 4 ספרים של השניים, שניתנים לרכישה באמזון בשפה האנגלית.
הספרים פורסמו בין השנים 1981 ל – 2005.
Reframing: Neuro-Linguistic Programming and the Transformation of Meaning Paperback – 1
Reframing: Neuro-Linguistic Programming and the Transformation of Meaning Paperback – 1
The Structure of Magic, Vol. 1: A Book About Language and Therapy 1st
Trance-Formations: Neuro-Linguistic Programming and the Structure of Hypnosis
לחלק מהספרים המתוארים קיימים גם ספרי המשך.
כיום ניתן למצוא ספרים נוספים בתחום ה NLP שהשניים כתבו, או לחלופין בידי סופרים מעולים אחרים.
קורס NLP מבוסס למעשה על פועלם של השניים, ומכיל את עקרונות המפתח שהשניים פיתחו לרבות מטה מודל, ריפריימינד, מודלינג, דפוסי שפה ועוד.