איך מקבלים החלטה נכונה? בשביל זה צריך – תהליך קבלת החלטות. יכול להיות שעד עכשיו סמכתם על האינטואיציה, או עשיתם יתרונות וחסרונות, אז מה כדאי לעשות ומה לא? בשביל זה הכנו את המדריך הבא עם כל הפרטים.
מה זה קבלת החלטות?
נתחיל מההגדרה – קבלת החלטות היא תהליך במהלכו יש לבחור מבין 2 חלופות או יותר. מה ניתן ללמוד מכך:
1#- קבלת החלטות היא תהליך. גם כשאנחנו סומכים על אינטואיציה, אנחנו למעשה סומכים על תהליך מאוד מהיר ואוטומטי, אבל עדיין תהליך
#2- בחירה- יש לי את האפשרות לבחור. אם כופים עליי אפשרות מסוימת, זה לא קבלת החלטות.
#3 – 2 חלופות או יותר. אם יש לי אופציה אחת- זה לא תהליך קבלת החלטות. זה אולטימטום. ולכן אחד הדגשים בקבלת החלטות, הוא קודם כל לפתוח כמה שיותר אופציות
איך מקבלים החלטה?
כדי לקבל החלטה, דניאל כהנמן בספרו "לחשוב מהר, לחשוב לאט", מסביר כי אנחנו למעשה קודם כל "בוחרים" (בדרך כלל לא באופן מודע) באיזו מערכת להשתמש
בעזרת מערכת #1 – אינטואיציה
מערכת מהירה שפועלת על ניסיון קודם, למידה, תחושות ורגשות, ונועדה לעזור לנו לקבל החלטות במהירות. לצד היתרונות הרבים שלה, דניאל כהנמן מראה הרבה מאוד טעויות שהמערכת הזו עושה בלי שנשים לב.
מתי להשתמש בה? להחלטות פשוטות, להחלטות תחת מצבי לחץ שאין זמן לקבל החלטה מושכלת יותר
על בסיס מה היא משתמשת? ניסיון קודם, חוויות קודמות, מידע שנקלט בעבר, למידה מצפייה (בהורים, בחברה, בטלוויזיה), נורמות וכו'
בעזרת מערכת #2- היגיון
מערכת איטית יותר, שמשלבת חשיבה מורכבת, דורשת מאמץ, השקעה, ונועדה לעזור לנו לקבל החלטות בצורה מושכלת. אמנם היא עוזרת לנו לקבל החלטה בצורה רציונלית יותר, אבל היא דורשת יותר משאבים, יותר זמן ויותר מאמץ. וכמו בכל החלטה, לא בטוח שהיא תגרום לנו לבחור את ההחלטה הטובה ביותר.
מתי להשתמש בה? להחלטות מורכבות, כשיש לנו זמן, ואפשר לשקול אופציות שונות, סיבות ומניעים שונים
על בסיס מה היא משתמשת? היא מאפשרת לנו להשתמש בידע קודם, אך גם להסתכל על הבעיה מנקודות מבט שונות ולאסוף חומר נוסף שלא היה זמין
טיפים
הקשיבו לאינטואיציה – אבל…
לאינטואיציה יש ערך מדהים, היא מספרת לנו עולם ומלואו דרך "תחושת בטן"- מדובר בתהליך מהיר ומדהים שמבוסס על כל כך הרבה ידע שאספנו. ועם זאת, קחו בחשבון שהיא בהחלט יכולה להטעות. אינטואיציה יכולה לגרום לנו להיות עיוורים לסיפור אחר בכלל שמתרחש. כי אם פרסומת מייצרת לנו תחושה סופר כייפית ואשליה, האינטואיציה יכולה לספר לנו סיפור שלם למה לסמוך על אותו מוכר ולקנות מוצר שאנחנו בכלל לא צריכים.
אז מה אפשר לעשות? כשמקבלים החלטה מורכבת, אפשר להתחיל מהאינטואיציה. לשאול את עצמנו "מה אנחנו מרגישים/חושבים על זה", אבל לא לעצור שם. אחרי שעלו תחושות ומחשבות, לשאול את עצמנו למה, ולפרוט את הסיבות.
ואז- לשאול את עצמנו גם הפוך- ומה הטענות נגד, אם מישהו היה מתנגד לזה מה הוא היה אומר? כך נקבל פרספקטיבה של שני צדדים
תמיד יש יותר מאפשרות אחת!
אין משהו שמייצר יותר לחץ מהתחושה שיש לנו רק אופציה אחת, ואפילו רק שתיים. או שאנחנו מתחתנים או שאנחנו נפרדים, או שאני נשארת בעבודה וסובלת, או שאני מתפטרת, או שאני עושה ספורט 7 פעמים בשבוע או שאני אוכל כל היום ג'אנק. האם באמת יש רק 2 אפשרויות? כמעט תמיד לא. כמעט תמיד יש אפשרויות ביניים נוספות אבל מרוב הלחץ אנחנו לא רואים אותם.
ולכן רגע לפני שמקבלים החלטה, נסו לחשוב על כל האפשרויות הקיימות, גם אלו שנשמעות הזויות וגם כאלו שכרגע נראות לא רלוונטיות, תתפלאו איך דרך העלאה שלהם אולי תגלו שיש אופציות נוספות שלא חשבתם.
למשל- להתחתן או להפרד? תרגיל פתיחת אפשרויות:
-להתחתן, להפרד, ללכת לטיפול זוגי, ללכת לויפאסנה, לטוס לתאילנד לשבועיים כדי להנות קצת, לדבר על מה מפריע לנו, להתייעץ עם אנשים שאנחנו סומכים עליהם, לייצר תחביב חדש משותף, לעבור לגור בעיר אחרת, להחליף עבודה, וכו' וכו'
תהליך שאלת שאלות לקבלת החלטת
מוזמנים לקחת דף ועט, ולענות על התשובות לשאלות הבאות, טכניקות של שאלת שאלות לומדים במסגרת קורס NLP. כי לשאלות יש כח, שאלה טובה היא 50% מהתשובה.
- מה השאלה שעליה אני רוצה לענות. שימו לב להבדל: "מה הדרך הכי מהירה להתעשר?" -> "מה הדרך הכי בטוחה להתעשר?" -> "מה הדרך הכי יציבה להתעשר?". לשאלה יש כח! היא מכוונת אותנו לנקודת מבט מסוימת.
- מה חשוב לי בקבלת ההחלטות הזו? אילו ערכים, פרמטרים חשובים לי?
- האם יש דברים נוספים שלא חשבתי עליהם?
- במי אני יכול.ה להעזר כדי לקבל החלטה?
- איך אדע שקיבלתי את ההחלטה הנכונה? איך זה יראה, איך זה ירגיש, מה התוצאות שארצה לקבל?
- מה האפשרויות שיש לי? האם יש עוד אפשרויות שלא חשבתי עליהן?
- על כל אחת מהאפשרויות, אילו פרמטרים מקבלים מענה ואילו לא?
- בכל פעם נדמיין שבחרנו באפשרות מסוימת. נדמיין איך החיים נראים שנה אחרי, איך התחושה, מה קרה?
ולסיום נזכור תמיד, שגם אם עשיתי את התהליך הטוב ביותר לקבלת החלטות, יש דברים, נסיבות, אירועים שלא תלויים בי. כי לבסוף עשיתי את הטוב ביותר שלי כדי לקבל את ההחלטה הכי נכונה עבורי ברגע הזה, ומכאן, נקבל את זה שלא תמיד הדברים יסתדרו ישר בדיוק כמו שאנחנו רוצים. וזה בסדר!
מחקר בקבלת החלטות
Kahneman, D. (2012). Thinking, fast and slow.