NLP הוא תחום חדשני ב 50 שנים האחרונות, לצד מיליוני האנשים שכבר למדו את השיטה ומיישמים אותה בשלל תחומי החיים – עסקים, זוגיות, בריאות, התמודדות עם קשיים, חברים ועוד, עם הזמן התפתחו גם מיתוסים רבים – ואנחנו כאן כדי לנפץ אותם. האם NLP זה כת? האם NLP זו הונאה? האם NLP זה כישוף? האם NLP זה שטויות? מוכנים? בואו ננפץ מיתוסים!
מיתוס #1 – NLP זה כת
נתחיל מאחד המיתוסים שהכי חשוב לנו לנפץ. NLP זה כת. התשובה ממש, לא! NLP זו שיטה, גישה שמטרתה לעזור לנו לשפר את האיכות החיים שלנו ושל הסובבים של שלנו. במסגרת הגישה, רוכשים כלים, מתרגלים, שואלים, לומדים, טועים ומצליחים. אין שום קשר בין זה לבין כת. אז למה בכל זאת טענות כאלו עלו? כי אולי אנשים שומעים על ההתרחבות של השיטה, מבלי לקרוא עליה, כי אולי רואים ושומעים על מפגשים, סדנאות וקורסים שמתקיימים ברחבי הארץ והעולם, עם אלפי אנשים, וזה מעורר תהיות סביב מה כל הרעש.
הידעתם? מה שהופך כת לכת, זה שיש אדם/קבוצה שהיא במרכז שאותה מהללים, ושיש מחויבות של האנשים לכת, ואסור לצאת ממנה. מה שכמובן לא קורה בשום שלב בהכשרה. את הכלים הנלמדים והגישה ניתן לבחור אם להשתמש ואם לא, איפה ומתי. אין מישהו שלו סוגדים, ואין חוקים, טקסים וכללים כלשהם שחייבים לקיים. (טוב, יש הרבה שמעריצים את טוני רובינס, ויש על מה אבל המקסימום שהוא יעשה זה לגרום לכם להרשם לקורס שלו או לתרום כסף לעמותה לנזקקים)
מיתוס #2 – NLP זו הונאה
גם על זה שמענו. NLP זה פרמידה, זה משהו שנועד רק כדי שמכללות ירוויחו כסף וכו' וכו'. וזה כמובן – גם לא נכון. ובשביל להבין את זה הינה שיעור קצר בהיסטוריה של NLP. וכמובן ניתן לקרוא בהרחבה אודות מה זה NLP.
"על ההיסטוריה בקצרה. בשנות ה 70, באוניברסיטת קליפורניה, החלה קבוצה של חוקרים לחקור תבניות תקשורת של פסיכותרפיסטים ידועים, בניסיון להבין מדוע דווקא הם מגיעים לתוצאות יוצאות דופן עם המטופלים שלהם.
כחלק מקבוצת החוקרים, שני השמות הידועים ביותר הם ג'ון גרינדר וריצ'ארד בנדלר, אשר מוכרים כמייסדים של NLP.
ג'ון גרינדר הינו חוקר לבלשנות באוניברסיטת קליפרוניה, אשר גם שירת כמפקד בכוחות המיוחדים בצבא ארצות הברית.
ריצ'ארד בנדלר הינו סופר ויועץ אמריקאי ידוע, בעל תואר שני בפסיכולוגיה, אשר כתב למעלה מ – 20 ספרים.
יחד, עם חוקרים נוספים, הם תיעדו, חקרו ונתחו את דפוסי ההתנהגות של מספר מטפלים ידועים:
ד"ר אריקסון, פיתח את השיטה האריקסוניאנית בהיפנותרפיה.
ורג'יניה סאטיר, פיתחה את הטיפול המשפחתי.
פריץ פרלס, פיתח את טיפול הגשטלט."
כלומר, מדובר בגישה שהתפתחה במקור באקדמיה, שנלמדה ונחקרה בידי חוקרים מנוסים, ומתוכה התפתחו כלים, וגישות ומיומנויות לחיים ולטיפול.
עם זאת גם אזהרה: חשוב לראות אצל מי לומדים, כמו בכל תחום, יש אנשים שמנסים לרכב על ההצלחה של אחרים ולנצל זאת כדי להרוויח כסף. לכן, חשוב לוודא שאתם לומדים במקום מסודר, עם ניסיון ומרצים מקצועיים (אהמ אהמ.. NLP-IL)
מיתוס #3 – האם NLP זה כישוף?
ב NLP תלמדו את שפת הכשפים הבאה: "귀여운 강아지가 있어요"
סתם! מדובר במשפט בקוריאנית שפירושו "יש לי כלב חמוד". אפשר קצת לצחוק לא?.
אחת השמועות שיש על NLP שמדובר במעין קסם, כישוף שמעלים את הבעיה, בפעם אחת ואז הכל מושלם.
המיתוס הזה הרבה פעמים לא מגיע דווקא ממקום רע, אלא דווקא ממקום טוב – כי יש כלים מדהימים ב NLP שבאמת עוזרים ממש מהר. כשאדם סובל מפוביות שונים, ואז במפגש או מספר מפגשים הוא מתגבר על הפוביה, זה באמת נראה כמו קסם לא? אבל לא מדובר בכסף, אלא בכלים, טכניקות וידע! במסגרת קורס NLP. לומדים על המח והתת-מודע שלנו. לומדים על למה אנחנו מתנהגים איך שאנחנו מתנהגים, ולומדים מיומנויות שיחה, שפת גוף, תקשורת, דמיון מודרך וסוגסטיות שעוזרות לנו להתגבר על חסמים.
ובמילים אחרות לא לומדים כישוף אלא לומדים כיצד המח שלנו עובד, ואיך אפשר להשפיע עליו לטובה.