שאלה שפוגשת את כולנו בתקופה זו או אחרת בחיים היא: איך לעשות שינוי. במדריך הבא נגלה צעדים מעשיים לשינוי בחייך ובעולם הסובב אותך, החל משינוי הרגלים יומיומיים ועד להצטרפות ליוזמות קהילתיות.
הקדמה: מה זה שינוי?
רגע לפני שנצלול לאיך עושים שינוי, נקדיש רגע מחשבה ל-מה זה שינוי. "שינוי פירושו הפעולה של להפוך לשונה או התוצאה של משהו שהפך שונה". פירוש מעט מבלבל לא? במילים אחרות הכוונה לפעולה שגורמת אדם/אירוע/התנהגות לא להיות זהים לאיך שהיו קודם. מהפירושים האלו אנחנו מבינים כמה המושג רחב, וכאן בעצם מסתתר גם העקרון הראשון לשינוי – כדי לעשות שינוי באופן יזום, אנחנו רוצים קודם כל להגדיר מה השינוי שאני מעוניין בו.
כי שינויים קורים כל הזמן, במזג האוויר, באנשים שסביבי, במצבי הרוח – נרצה או לא, דברים משתנים. אבל יש הבדל גדול בין לתת לשינויים לקרות בחיינו, לבין לפעול באופן אקטיבי כדי לשנותם.
ולכן, רגע לפני שנדבר על איך לשנות – תחשבו על מה אתם רוצים לשנות ולמה?
האם אתם רוצים לעשות שינוי בעצמכם? בהתנהגות, בחשיבה, ברגשות? האם אתם רוצים לעשות שינוי בסביבה, בעולם?
מדוע חשוב לשנות?
שינוי הוא חלק בלתי נמנע מהחיים, וזה משהו שכולנו חווים בשלב מסוים בחיינו. בין אם מדובר בשינוי בחיינו האישיים או בעולם שסביבנו, שינוי הוא משהו שיכול להיות מרגש ומאתגר כאחד. שינוי יכול להיות קשה לקבלה ולעיתים קרובות יכול להיתקל בהתנגדות, אבל הוא חיוני לצמיחה ולהתקדמות. בפוסט זה בבלוג, נחקור את חשיבות השינוי וכיצד אנו יכולים להשפיע לטובה בעולם באמצעות הפעולות שלנו.
שינוי הכרחי לצמיחה והתפתחות אישית. זה מאפשר לנו ללמוד דברים חדשים, לצבור חוויות חדשות ולשפר את עצמנו. ללא שינוי, היינו נעשים עומדים ולא מצליחים למצות את מלוא הפוטנציאל שלנו. עם זאת, שינוי יכול להיות גם מפחיד ולא נוח, במיוחד כאשר הוא כרוך ביציאה אל מחוץ לאזורי הנוחות שלנו. אבל, חשוב לזכור ששינוי הוא חלק טבעי מהחיים ושהוא יכול להוביל להזדמנויות וחוויות חדשות שאולי מעולם לא דמיינו.
שינוי חיוני גם לקידמה ולחדשנות בחברה. ללא שינוי, לא היו לנו ההתקדמות והשיפורים שאנו נהנים מהם כיום. מטכנולוגיה לרפואה, השינוי אפשר לנו לעשות צעדים משמעותיים בתחומים שונים. עם זאת, שינוי יכול להיות גם מאתגר, במיוחד כאשר הוא כרוך באתגר של נורמות ואמונות חברתיות. אבל, חשוב לזכור ששינוי הוא הכרחי להתקדמות ושזה תלוי בנו להשפיע לטובה בעולם.
"היה השינוי שאתה רוצה לראות בעולם": הרגלים אישיים
אחת הדרכים החזקות ביותר שאנו יכולים לעשות שינוי בעולם היא להתחיל בעצמנו. מהטמה גנדי אמר פעם, "היה השינוי שאתה רוצה לראות בעולם", וזה נכון גם לגבי הרגלים אישיים. ביצוע שינויים קטנים בשגרת החיים וההרגלים היומיומית שלנו יכול להיות בעל השפעה משמעותית על חיינו ועל העולם הסובב אותנו. בחלק זה, נחקור שלושה תחומים שונים שבהם נוכל לבצע שינויים כדי להפוך לשינוי שאנו רוצים לראות בעולם.
- 1. השפעה סביבתית:
אחת הדרכים המשמעותיות ביותר שבהן אנו יכולים לעשות שינוי היא על ידי צמצום ההשפעה הסביבתית שלנו. אנחנו יכולים לעשות זאת על ידי ביצוע שינויים קטנים כמו הפחתת השימוש בפלסטיק שלנו, מיחזור וחיסכון במים ובאנרגיה. אנחנו יכולים גם לבצע שינויים משמעותיים יותר כמו מעבר למקורות אנרגיה מתחדשים ותמיכה בחברות ידידותיות לסביבה. - 2. בריאות נפשית:
טיפול בבריאות הנפשית שלנו חיוני לרווחתנו הכללית ויכול להיות בעל השפעה חיובית על הסובבים אותנו. אנו יכולים לבצע שינויים קטנים כמו תרגול מיינדפולנס, שינה מספקת ומציאת דרכים בריאות להתמודד עם מתח. אנחנו יכולים גם לבצע שינויים משמעותיים יותר כמו פנייה לטיפול או ייעוץ במידת הצורך. - 3. מעורבות קהילתית:
מעורבות בקהילה שלנו היא דרך נוספת שבה נוכל להשפיע לטובה. אנחנו יכולים להתנדב מזמננו, לתמוך בעסקים מקומיים ולקחת חלק באירועים קהילתיים. אנחנו יכולים גם לתמוך בנושאים חשובים ולהשתמש בקולותינו כדי לחולל שינוי. למשל, עמותת רוח טובה עוזרת להתאים לכם את ההתנדבות שמתאימה לכם. אפשר לקרוא על העמותה כאן
הפחד להשתנות – למה קשה לי לעשות שינוי
אחד החסמים הגדולים לשינוי עצמי הוא – הפחד מלהשתנות.
באופן אבסורדי, לפי תוצאות חוזרות שוב ושוב במחקר: אנחנו באופן לא-מודע רוצים לשמר את התפיסה שלנו על עצמנו, גם אם היא שלילית! כלומר, אם יש לי ביטחון עצמי נמוך, למרות שאני באופן מודע אומר לעצמי- אני רוצה להשתנות, בפועל, "מאחורי הקלעים", המח שלי ימשיך לכוון אותי לתחושות, מחשבות והתנהגות שישמרו את הביטחון העצמי הנמוך שלי.
באופן רחב, קוראים לזה "הטיית האישוש" עליה ניתן לקרוא יותר כאן, שהיא אומרת שבאופן טבעי אנחנו שמים לב לדברים, אירועים, אנשים, שיחזקו וישמרו את האמונות, המחשבות והתפיסות הקיימות שלנו. אחת כמה וכמה כשזה קשור לתפיסות שלנו על עצמנו ולזה קוראים "אישוש עצמי".
למה? יש הרבה סיבות. בין היתר כי דפוסים שטבועים בנו הם לעיתים קשים לשינוי. ובין היתר כי שינוי גם אם הוא חיובי, הוא לא מוכר, לא ידוע מהתוצאות שלו ולכן מכך הוא עשוי להיות מסוכן ומאיים למערכת שלנו.
"למה שאני לא ארצה להרגיש טוב יותר – איזה שטויות" – תחשבו על זה. נניח ואני עושה שינוי מדהים בחיים שלי, מבטטה קורסה, אני הופך לספורטאי עלי. האם יכול להיות שזה ישפיע עליי חברתית, האם יכול להיות שהחברים שאני איתם, לא יקבלו את אופי החיים החדש שלי? ולא יבינו למה אני לא מוכן לשבת איתם יותר לפיצות ב 2 בלילה? בהחלט יכול להיות. זו דוגמה, לאיך שינוי חיובי, יכול להיות בעלות השפעות שליליות, למשל בפן החברתי [לפחות בטווח הקצר, הרי ברור שנרצה גם חברים וסביבה שתקבל ותאהב אותנו כשאנו משתנים לחיוב, ועדיין הסיכון הזה מאיים עלינו].
האם פעולות קטנות באמת יכולות לעשות את ההבדל?
קל להרגיש חסר אונים מול בעיות העולם, אבל חשוב לזכור שכל פעולה קטנה שאנו עושים יכולה לעשות שינוי.
דוגמה לשינוי קטן כדי להשפיע על עצמנו
אז אני רוצה להרגיש טוב יותר, נמאס לי להיות עייף כל הזמן, טרוד, ומותש מענייני החיים. איך בכלל עושים את זה? האם אני חייב לפרוש מהעבודה, ולעבור למנזר בודהיסטי בתאילנד? אולי. אבל אולי יש עוד דרך.
אפשר להתחיל בקטן, וכמו שאמרנו קודם, בגלל שאנחנו מפחדים ומתקשים לשנות תפיסות על עצמנו, דווקא התחלות קטנות הן פחות מאיימות על הזהות שלנו ולכן יותר סיכוי שנתמיד בהן!
שינוי בכושר:
אני לא רוצה להתחייב שמ-0 כושר, אני אתחיל להתאמן כל יום שעתיים.
אלא שבשבועיים הקרובים, אני אעשה הליכה של 5-10 דקות. [כדי שיהיה לי ממש נח, אחנה קצת יותר רחוק מהרגיל בעבודה]
שינוי בבריאות:
אני לא רוצה מעכשיו לאכול רק ירקות ולהשבע שלעולם לא עוד ג'אנק פוד
אלא שמעכשיו אתחיל את הבוקר עם כוס מים לפני הקפה [הידעתם: פעמים רבות אנחנו מרגישים רעב בעוד שאנחנו בכלל צמאים]
שינוי בזוגיות:
אני לא רוצה מעכשיו להיות 24/7 עם בן / בת הזוג, ולהשבע שלעולם לא אכעס עוד.
אלא שנקבע לנו דייט שבועי של שעה פעם בשבוע בימי שלישי ב 21:00 לבר האהוב עלינו
שינוי בפיננסים:
אני לא רוצה להפוך מאדם חרד מספרים לאנליסט פיננסי בכיר תוך שבוע
אלא לקבוע שפעם בשבוע אני נכנס לחשוב הבנק, ועובר לבדוק שאין חיובים מיותרים.
וכן הלאה
זה לא אומר שאני לא שואף הכי גבוה שיש, זה אומר שבפועל אני מתחיל בקטן, מתוך הבנה, שההצלחות הקטנות האלה מגבירות דרמטית את הסיכוי שלי להצליח.
שינוי בביטחון עצמי:
אני לא אהפוך מאדם ביישן לכריזמטי בעל ביטחון עצמי מטורף בשבוע
אלא, אבחר תחום שאני מתקשה בו, למשל דיבור מול קהל בעבודה שלי, ואתחיל מלהעביר פרזנטציה ל-3 חברים שאני מרגיש איתם בנוח.
**ביטחון עצמי זה עולם שלם ומרתק עליו ניתן לקרוא עוד כאן – לכתבה על ביטחון עצמי
דוגמה לשינוי קטן כדי להשפיע על איכות הסביבה
מדובר בצמצום השימוש שלנו בפלסטיק, בהתנדבות מזמננו או תמיכה בנושאים חשובים, לכל פעולה שאנו נוקטים יכולה להיות אפקט אדווה ולתת השראה לאחרים לעשות את אותו הדבר.
פעולות קטנות יכולות גם להוביל לשינוי משמעותי לאורך זמן. לדוגמה, אם כל אחד בעולם יפחית במעט את השימוש בפלסטיק שלהם, ההשפעה על הסביבה תהיה עצומה. באופן דומה, אם כל אחד יתנדב מזמנו למטרה שאכפת לו ממנה, ההשפעה הקולקטיבית תהיה משמעותית.
יתר על כן, לפעולות קטנות יכולות להיות השפעה עמוקה על האנשים הסובבים אותנו. אקט פשוט של חסד או מילה תומכת יכולים לעשות את כל ההבדל למי שמתקשה. על ידי נקיטת פעולות קטנות כדי להפוך את העולם למקום טוב יותר, אנו יכולים ליצור אפקט אדווה שמתפשט הרבה מעבר למעגל ההשפעה המיידי שלנו.
מסקנה: השינוי מתחיל בך
לסיכום, אם אנחנו רוצים לעשות שינוי בעולם, אנחנו צריכים להתחיל עם עצמנו. קל להפנות אצבעות ולהאשים אחרים בבעיות שאנו רואים סביבנו, אבל האמת היא שלכולנו יש את הכוח לעשות שינוי. על ידי לקיחת אחריות על המעשים שלנו ומאמץ מודע להיות אדיבים יותר, רחמנים יותר ואחראים סביבתיים יותר, נוכל ליצור עולם טוב יותר לעצמנו ולדורות הבאים.
שינוי יכול להיות מרתיע, אבל הוא לא חייב להיות מכריע. על ידי פירוק זה לצעדים קטנים והתמקדות בדבר אחד בכל פעם, נוכל ליצור שינוי מתמשך בחיינו ובעולם שסביבנו. חשוב לזכור ששינוי הוא תהליך, והוא לא יקרה בן לילה – אבל עם התמדה ומסירות, נוכל להשיג את המטרות שלנו.
רוצים ללמוד איך לעשות שינוי? ולעזור לעוד אנשים לעשות זאת? קורס nlp כאן עבורכם בין אם אונליין, בתל אביב, חיפה, ירושלים, באר שבע ועוד
אמץ את השינוי על ידי התחייבות לפעולות קטנות ועקביות שיובילו להשפעה חיובית גדולה יותר לאורך זמן.