הצבת מטרות ויעדים

הצבת מטרות ויעדים
הצבת מטרות ויעדים היא מיומנות חשובה בחיינו – בעבודה, בזוגיות, בהתפתחות אישית ובככל. עם זאת, מעולם לא לימדו אותנו בבית הספר איך עושים זאת. אז התייצבנו למשימה, ושמנו לנו מטרה, ללמד בפוסט הבא, איך להציב מטרות ויעדים בצורה אפקטיבית ובריאה. אז על מה נדבר כאן? על עקרונות מפתח להגשמת מטרות, על כלים פרקטיים להצבת מטרות על טיפים ועל טעויות נפוצות.

מה זה הצבת מטרות ויעדים?

כשאנו ניגשים להצבת מטרה חדשה, כמו בפוסט הזה, חשוב קודם כל להגדיר אותה בצורה נכונה. להגדרת המטרה בצורה טובה יש חלק משמעותי בתהליך ליצירתה ולהשגתה. אז גם כאן ננסה לשקף זאת.

הצבת מטרות ובאנגלית Goal setting, היא התהליך במסגרתו מגדירים יעד אליו אנו שואפים להגיע ועושים צעדים באופן אקטיבי לעבר אותו יעד רצוי.

 

עקרונות מפתח להצבת מטרות

#1 – "מטרה טובה היא מטרה שתרגש אותך, ותרגיש לך, לפחות כרגע, קשה מאוד עד בלתי אפשרית להשגה"

כשאנחנו מדברים על מטרות, בעיקר על מטרות לטווח ארוך, אחד הדברים החשובים ביותר, היא להציב מטרה שמתחברת באופן ישיר לערכים שלך, לחזון שלך, לשאיפות שלך בחיים ובעבודה.

יש טכניקות שונות לזהות אם המטרה תואמת את הדברים האלו עבורך, אבל דרך יחסית קלה, היא לראות האם המטרה מרגשת אותך – כלומר האם כשאתם חושבים על המטרה, יש פרפרים בבטן/התרגשות/לחץ ואפילו חשש.

אם כן – מעולה, זה צעד אחד לכך שאתם בכיוון הנכון. אם לא, ייתכן וזו לא מטרה שמתאימה לך – ייתכן והיא לא באמת מה שאתם רוצים או לחלופין היא קלה מדי ולא באמת מתאגרת.

חשוב לשים לב כאן להבדל בין מטרה לטווח קצר לבין מטרה לטווח ארוך. הנושא של קשה מאוד עד בלתי אפשרי תקף בעיקר למטרה לטווח ארוך. ואילו מטרה לטווח קצר? אנחנו רוצים שהיא תרגש אותנו, אך שכן תרגיש ברת השגה.

נתחיל ממטרה למשל בריצה. נניח ומעולם לא רצתי. ואני רוצה להכנס לכושר.

מטרה מרגשת לטווח ארוך [למשל שנה] עבורי תהיה – לרוץ ברצף 10 ק"מ.

האם זה מרגש אותי? בהחלט! אני ארגיש אלוף העולם אם ארוץ 10 ק"מ רצוף. זה נשמע לי כרגע קשה ובלתי אפשרי, כי מעולם לא עשיתי את זה. אבל זה סימן טוב!

מטרה לטווח קצר [במקרה הזה חודשיים] ? לרוץ 2 ק"מ רצוף. עדיין טיפה מלחיץ, אבל מרגיש לי אפשרי וצעד מדהים בכיווון!

#2 – הכל מתחיל בלמה

כשאנחנו מציבים מטרה אנחנו רוצים להיות בהירים מאוד לגבי למה בכלל אנחנו רוצים את המטרה הזו. מה הסיבה האמיתית העמוקה ביותר לכך שאני רוצה להציב מטרה בתחום כזה או אחר.

למה זה חשוב? כי אם נבין את הסיבה העמוקה, יכול להיות שנגלה מטרות שונות שאנחנו יכולים להציב, או לחלופין להבין שמטרה אחת עדיפה על מטרה אחרת.

למשל, אני עשוי לשים לי מטרה להפוך למתכנת ולעבוד בהייטק. אבל אם אשאל את עצמי למה, אולי אגלה שזה לא כי תכנות מעניין אותי אלא כי אני רוצה יציבות כלכלית בחיים.

אם זה באמת מה שחשוב לי יציבות כלכלית בחיים, האם תכנות זו הדרך היחידה? בהחלט לא. יש אפשרויות נוספות. אם תכנות מעניין אותי מדהים, אבל מה אם לא?

אוכל לחשוב על מטרות נוספות שיכולות לעזור לי להגיע ליציבות כלכלית בחיים:

  • ללמוד על התנהלות כלכלית נכונה והשקעות בבורסה
  • ללמוד ולעסוק בנדל"ן
  • ללמוד עריכת דין/חשבונאות/רפואה/שיווק ועוד מליון תחומים אחרים – שאולי לחלקם אני באמת מתחבר!

וזה קריטי! אנחנו לא פעם רודפים אחרי מטרות ששמנו לעצמנו, כשבעצם, אנחנו לא באמת רוצים בהן. אלא מאחוריהן מסתתרת סיבה עמוקה יותר שאותה אנחנו רוצים לדעת ולחקור.

דרך אחת לגלות את הסיבה למטרה שאני רוצה היא לקחת דף ועט – ולכתוב 10 סיבות ללמה אני רוצה להשיג X.

#3- בהירות לגבי המטרה

אז יש לי מטרה שאני רוצה להשיג. זה הזמן להיות בהיר לגביה. נרצה לשאול את עצמנו כמה שיותר שאלות לגבי המטרה שיהפכו אותה לברורה יותר. כי בהירות היא הצד הראשון להשגיות.

  • איך המטרה נראת בדיוק?
  • תוך כמה זמן אשיג אותה?
  • מה דרוש לי כדי להשיג אותה?
  • איך זה ירגיש להשיג אותה?
  • איזה ציוד אני צריך?
  • איזה מחירים אני עשוי לשלם כדי להשיג אותה? [כמה זה יעלה לי בזמן/כסף/מאמצים, האם אצטרך להשתנות עבורה?]
  • מה עליי ללמוד שאני עדיין לא יודע
  • מה המטרה הזו תאפשר לי?
  • באילו דרכים ניתן להשיג את המטרה הזו?

#4 – לחשוב בגדול להתחיל בקטן

אז בחזרה לעקרון #1 – להציב מטרה מרגשת שתרגיש בלתי אפשרית. לצד זה שבדמיון, במחשבה אנחנו רוצים להציב מטרה גדולה ומרגשת. כשניקח את זה לתכל'ס, לפרקטיקה, נרצה לחשוב על צעדים קטנים ליישומם. זה אחד הטיפים הקלאסיים ביותר בפסיכולוגיה "צעדים קטנים", זו אולי השיטה המוכחת ביותר להתגבר על פחד ועל קשיים ולעשות שינוי בחיים.

ולכן גם אם אני רוצה לרוץ 10 ק"מ, אני אתחיל ב-10 דקות הליכה.

אם אני רוצה להרוויח 100K בחודש, אני אתחיל מלקרוא באינטרנט על קורסים או לימודים שנראים לי רלוונטים או לחלופין אתחיל לחסוך 100 ש"ח בחודש

אם אני רוצה לתרגל מדיטציה, אתחיל מדקה ביום של תרגול ולא מ-40 דקות.

אני רוצה להרגיש יותר ביטחון מול קהל, ולדבר על במה, אתחיל מלספר סיפור ארוך לחבר קרוב, או אקליט את עצמי 5 דקות מדבר מול מצלמה.

צעדים קטנים עוזרים לנו לפתח הרגלים שיחזיקו לאורך זמן, ויאפשרו לנו להתמיד בשינוי לטווח ארוך

#5- הכח של ביחד

לסביבה יש כח אדיר בחיינו. לאנשים שסביבנו, למורים ולמורות, לחברים, למשפחה, למנטורים, לפסיכולוגים וכן הלאה. עלינו להעריך את זה ולהשתמש בזה בחוכמה וכך גם בהצבת מטרות. במקום לעשות את זה לבד. במקום להתחיל ולנסות להיות מומחה על סמך צפייה בסרטוני יוטיוב [שזו לגמרי אחלה התחלה], אם נדע להעזר במישהו שכבר הצליח בזה לפני כן, אם ניקח הכוונה, לא רק שהדרך אולי תהיה קצת יותר קלה, גם הסיכוי שלנו להגיע אל המטרה עולה בצורה משמעותית.

האם כל החברות הגדולות כמו אפל, מייקרוסופט, אמזון, האם כל הזמרים הגדולים, הסופרים, פועלים לגמרי לבד? ממש לא. אמנם יש אדם אחד או אישה אחת שעמדו בראש החברה והקימו אתה, אבל מאחוריהם מהר מאוד עמדו קבוצה של עשרות, מאות ואף אלפי אנשים כדי לגרום למטרה שלהם לקרות.

ולכן, העזרו באנשים! בחברים, בפסיכולוג, ביועץ, בקורס כדי להפוך את הדרך למלמדת, מהנה ובעלת סיכויים גבוהים יותר להצלחה. במסגרת לימודי NLP, לצד כלים וטכניקות של הצבת מטרות, יש קבוצה מדהימה שעושה תהליך משמעותי ביחד.

 

 

הצבת מטרות בעזרת מודל SMART

כשמדברים על מודל SMART בהקשר של הצבת מטרות ויעדים עבור בני אדם, הכוונה היא:

S – ספציפיות (Specific) – המטרה צריכה להיות ממוקדת וברורה, לא כללית מדי. לדוגמה "לרדת ב-5 ק"ג עד חודש יוני" ולא "להוריד במשקל".

M – מדיד (Measurable) – צריך להיות ניתן למדוד ולכמת את התקדמות לקראת המטרה. לדוגמה "לקרוא 12 ספרים השנה".

A – מושג (Achievable) – המטרה צריכה להיות בת השגה עבור האדם, בהתחשב במשאבים וביכולות שלו.

R – רלוונטי (Relevant) – המטרה היא רלוונטית וחשובה עבור האדם, נותנת לו מוטיבציה.

T – מוגבל בזמן (Time-bound) – יש לוח זמנים מוגדר מתי צריך להשיג את המטרה.

כלומר, מטרות SMART עבור בני אדם הן מטרות ספציפיות, מדידות, ריאליות ורלוונטיות, עם מסגרת זמן ברורה. זה עוזר להגדיר מטרות שאפשר להתקדם לקראתן בהצלחה.

לפירוט מעמיק יותר על מודל SMART

הגשמת מטרות

אז אחרי שהצבנו מטרות, כמובן שנרצה גם להגשים אותן! לשם כך אנחנו רוצים באופן קבוע להשתמש ב-4 מימדים חשובים: דמיון, כתיבה, עשייה ואנשים.

שימוש בדמיון כדי להגשים מטרות

"ידע הוא מוגבל אך דמיון יכול להקיף את העולם" אלברט איינשטיין

לדמיון יש כח מדהים, בעזרת דמיון אנחנו יכולים לראות דברים שלא קרו. דמיון לעיתים מפחיד אותנו, מלחיץ אותנו, אך דמיון יכול להיות גם כח מדהים בחיינו. כדי להגשים מטרה בפועל, נוכל קודם כל לראות אותה מוגשמת בדמיון שלנו. ובעזרת הדמיון נוכל לחוות את התהליך להשגתה, להבין מה יכול לעבוד ומה לא, ולשאוב מוטיבציה להצלחה.

אז איך משתמשים בדמיון כדי להשיג מטרות?

במקום שקט ונעים, נעצום עיניים, ונעלה תמונה שלנו משיגים את המטרה. ממש נראה את הרגע שבו השגנו את המטרה. איך הרגע הזה נראה – איפה אנחנו נמצאים, עם מי, מה התאריך. איזה קולות, ריחות, טעמים, צבעים אנחנו חווים? איך זה מרגיש?

ומאותו רגע בדמיון נתחיל ללכת אחורה- נראה את כל התהליך שעברנו – אילו הישגים עברנו בדרך? מה היה חשוב כדי להגיע למטרה? באילו אתגרים נתקלנו? איך התגברנו עליהם? נמשיך ללכת אחורה בדמיון עד הרגע הזה, הרגע שבו התחלנו לעבוד על המטרה. ועדיין בדמיון נראה מה הצעד הראשון שהוביל להשגת המטרה- ונעשה אותו עכשיו.

כתיבת מטרות ויעדים

כתיבה היא כלי טיפולי מדהים, ויש מחקרים רבים שתומכים בכך. יודעים למה? אחת הסיבות היא שכתיבה היא טרנספורמציה [שינוי] של המחשבות לכדי תוצר מציאותי שניתן להתבונן עליו. כלומר לקחנו משהו שנמצא רק בראש שלנו, וכעת יש לו איזשהו ייצוג בחיים.
כתיבת מטרות ויעדים היא צעד חשוב בדרך להשגת המטרות והגשמתן. ברגע שאנחנו כותבים אנחנו יכולים לגשת לאותו מסמך שכתבנו במהלך התהליך לראות מה השגנו, ומה לא, לשנות, לשכתב, למחוק ולהוסיף.
איך כותבים מטרות ויעדים?
ההמלצה היא:
בשלב הראשון – לכתוב את כל מה שעולה לראש. זוכרים שדמיינו את המטרה והתהליך- אז זה הזמן להעלות על כתב את כל מה שדמיינו, בלי קשר לסדר ולביקורת. פשוט הכל
שלב שני -לעשות קצת סדר – לקחת את כל מה שכתבנו ולכתוב:
מה המטרה הראשית – איך היא נראת ואיך היא מרגישה, איך חיי יושפעו מכך, מי אהפוך להיות אחרי שאשיג את המטרה
שלב שלישי- להוסיף אסטרטגיה ולפרק לשלבים
מה מטרות המשנה
למה אני רוצה להשיג את המטרה הזו
מה אבני הדרך להשגת המטרה
מה הצעד הראשון להשגת המטרה
מי יכול לעזור לי להשיג את המטרה
איזה ידע דרוש לי להשגת המטרה וכן הלאה
לסיכום הצבת מטרות ויעדים היא חלק חשוב בחיים ובעבודה. השקיעו בזה זמן ומאמץ כי זה יפגוש אתכם בכל תחום בחייכם.
תוכן עניינים
קבלו את כל הפרטים על קורס NLP

כתבות בתחום ה - NLP

חוסן נפשי

חוסן נפשי

חוסן נפשי זו היכולת שלנו להתמודד עם אתגרי היום-יום ועם אירועים פתאומים מלחיצים, מבלי לפתח סיפטומים חמורים. מה זה חוסן נפשי, איך מפתחים חוסן נפשי,

קרא עוד »
ניהול זמן

ניהול זמן

ניהול זמן זו אחת היכולות המבוקשות והנדרשות ביותר בתקופה בה אנו חיים. ג'אגלינג אינסופי בין עבודה, לימודים, משפחה, תחביבים, איך שורדים את כל הטירוף הזה

קרא עוד »
קבלת החלטות

קבלת החלטות

איך מקבלים החלטה נכונה? בשביל זה צריך – תהליך קבלת החלטות. יכול להיות שעד עכשיו סמכתם על האינטואיציה, או עשיתם יתרונות וחסרונות, אז מה כדאי

קרא עוד »
סדנת NLP

סדנת NLP

סדנת NLP היא סדנה חוויתית, מלמדת ומעוררת השראה שנותנת למשתתפות ולמשתתפים, עקרונות יסוד, כלים, גישות, חוויות, חומרים ושיטות לכל תחומי החיים. הסדנה משלבת היבטים פורצי

קרא עוד »
משפטי מוטיבציה מומלצים

משפטי מוטיבציה

זקוקים למוטיבצית שיא? רוצים להתמלא באנרגיה לספורט, עבודה, למידה ולחיים? הכנו לכם רשימת משפטי מוטיבציה, שתעשה לכם טוב בלב, תניע את המנועים שלכם, ותגרום לכם

קרא עוד »

מושגים ב-NLP

בין אם אתם חדשים או ותיקים בעולם ה NLP הכנו לכם מושגים ב NLP שמהווים מושגי מפתח שממש כדאי להכיר. ראפור (Rapport) – יצירת קשר

קרא עוד »
תת-מודע

תת-מודע

המונח "תת-מודע" מתייחס לחלקים בפסיכולוגיה של האדם שאינם במודעות שלו, אך משפיעים על התנהגותו, מחשבותיו ורגשותיו.   התת-מודע כולל: – זיכרונות, מחשבות ורגשות שהודחקו –

קרא עוד »
שפת גוף

שפת גוף

שפת גוף היא שפה עוצמתית שאם נלמד להכיר אותה, נוכל לזהות מחשבות, תחושות ורגשות שלא נאמרות, ונוכל להעביר את המסרים שלנו בצורה הרבה יותר אפקטיבית.

קרא עוד »
מיתוסים NLP

מיתוסים על NLP

NLP הוא תחום חדשני ב 50 שנים האחרונות, לצד מיליוני האנשים שכבר למדו את השיטה ומיישמים אותה בשלל תחומי החיים – עסקים, זוגיות, בריאות, התמודדות

קרא עוד »
איך להגשים חלום

איך להגשים חלום

האם חלומות יש רק בסרטי דיסני? או שמא, הם משהו שלכל אחד ואחת מאיתנו יש. האם עלינו לרדוף אחרי החלומות שלנו, או אולי דווקא לקבל

קרא עוד »
ספרי NLP

ספרי NLP

בחרנו לכם את 5 ספרי NLP שלדעתנו, ייתנו לכם הכי הרבה ידע, הבנה וכלים פרקטיים בעולם ה NLP. ספר NLP הוא פתח לעולם מרתק על

קרא עוד »
ראפור

ראפור

ראפור, הינו מושג חשוב ב NLP, שפירושו מצרפתית כימיה. היכולת ליצור אינטרקציה טובה, וקשר בטוח עם אדם נוסף. ראפור הינו כלי, שאנו מיישמים רבות בחיינו

קרא עוד »
ספרים בתחום הבריאות

ספרים בתחום הבריאות

מתוך הבנת הקשר הבלתי ניתן לערעור בין גוף ונפש, אנשים רבים השואפים למצות את הפוטנציאל הגלום בהם ולפרוץ גבולות אישיים, מחפשים דרכים להיטיב עם גופם

קרא עוד »
התמודדות עם מחשבות שליליות

התמודדות עם מחשבות שליליות

כולנו חווים רגשות מגיל צעיר, אולם כמבוגרים המנסים לנווט בעולם הכאוטי של החיים המודרניים, לעתים קרובות, מגוון הרגשות שאנו חווים ביום יכול להשתנות באופן דרמטי.

קרא עוד »
איך לאכול בריא

איך לאכול בריא

האם אתם רוצים ללמוד כיצד לאכול בריא יותר? אולי אתם רוצים לרדת במשקל ? אולי המשקל שלכם תקין אבל אתם מעוניינים לשפר את הבריאות שלכם

קרא עוד »
NLP ׁלימוד עצמי

NLP ׁלימוד עצמי

שאלה שעולה לעיתים קרובות בהקשר ל -NLP היא האם ניתן ללמוד NLP באופן עצמאי מספר או קורס NLP מקוון. לעיתים קרובות שאלה זו נענית בשלילה

קרא עוד »
NLP הצופן החדש

NLP הצופן החדש

NLP הצופן החדש (The New Code of NLP) הוא תחום עשייה חדש ומלהיב במדעי ההתנהגות. הוא מתמקד באיתור דפוסים חשובים של התנהגות אנושית, כולל אופן

קרא עוד »
איך להיות אפקטיבי

איך להיות אפקטיבי

האם תהיתם אי פעם איך זה שיש אנשים שנראה שיש להם מספיק זמן לעשות את כל מה שהם רוצים, ואילו אחרים תמיד ממהרים ממשימה למשימה,

קרא עוד »
ביטחון עצמי

ביטחון עצמי

מה זה ביטחון עצמי? האם זו תכונה, מיומנות או אופי? האם זה מולד או נרכש? איך זה משפיע על החיים שלנו? אלו מגוון שאלות שצפות

קרא עוד »