רבים מאיתנו מכירים מקרוב את נושא הדחיינות – הנטיה לדחות את ביצוע המשימות העומדות בפנינו עד לרגע האחרון. נשאלת השאלה: מדוע אנחנו עושים זאת? האם בדחיינות טמונים חסרונות בלבד, או שאולי יש בהרגל הזה גם יתרונות סמויים? בשורות הבאות נדון במהותה של הדחיינות ונסביר כיצד אימון אישי בשיטת ה – NLP יכול לסייע לכם להתגבר עליה.
דחיינות – קווים לדמותה
מהי דחיינות? דחיינות מוגדרת בתור נטיה לעכב, לדחות, או להשהות ביצוע מטלות מסוימות למועד מאוחר יותר. דחיינות מקבלת בדרך כלל שם רע כהרגל המשפיע על התפוקה ומונע מאנשים להגשים את הפוטנציאל שלהם במלואו. יש חוקרים המגדירים דחיינות כ"סוג של כשל בוויסות עצמי המאופיין בעיכוב מיותר של דברים שבכוונתו של אדם לעשות, למרות הציפייה לתוצאות שליליות כתוצאה מדחיית ביצועם". מדוע, אם כן, אנו עושים זאת לעצמנו? ההסבר הפסיכולוגי להרגל הדחיינות הינו שאנשים נוטים לעכב את ביצוע הדברים שנראים להם משעממים או שעלולים לגרום להם ללחץ או חרדה.
מהי שיטת ה – NLP וכיצד היא פועלת לשינוי הרגלים?
המונח NLP הוא ראשי תיבות של המושג: Neuro Linguistic Programming (או בעברית: תכנות לשוני נוירולוגי). כאשר מדברים על שיטת נלפ, הכוונה הינה לטכניקת אימון אישי המשמשת לזיהוי ותכנות מחדש של דפוסי חשיבה והתנהגות בלתי מודעים של בני אדם, על מנת לשנות את תגובותיהם הרגשיות כלפי מצבים שונים בחייהם. שיטת ה – NLP עוסקת בניתוח תבניות החשיבה של הפרט, והצורה בה הן משפיעות על התקשורת שלו עם עצמו ועם סביבתו, וכפועל ישיר של אלו – גם על ההתנהגות שלו ומערכות היחסים בחייו.
על פי שיטת ה – NLP, על מנת לחולל הצלחה ושינוי בחייו של המטופל, יש להתחיל תמיד ממקום של מודעות לבעיותיו, הכרה ברצון להביא לשינוי המצב הקיים, מודעות לצורך להשיג מטרה מוגדרת וכן הלאה. שיטת נל"פ למעשה מספקת למתאמנים כלים לביצוע "איפוס" לתבניות החשיבה שלהם – זאת בעזרת סדרת תהליכים וטכניקות טיפוליות שכל אדם יכול ללמוד להשתמש בהם על עצמו ועל זולתו, כדי להטמיע בחייו את השינוי בו הוא חפץ על מנת להשיג את האושר, ההצלחה והרווחה אליהם הוא שואף להגיע.
מהו עיקרון הכוונה החיובית בשיטת NLP?
יש עיקרון בשיטת ה – NLP הנקרא כוונה חיובית. במילים פשוטות, הוא קובע שלכל התנהגות הרסנית שאנו עוסקים בה כיום היתה במקור "כוונה חיובית". במילים אחרות, כל מה שאנחנו עושים – בין אם מדובר בהרגל שאנו מסווגים אותו כהרגל שלילי, הגיע ביסודו ממקום טוב. הדבר נכון גם אם ברמת ההווה אוה הפעולה או הרגל מונעים מאיתנו להשיג את מבוקשנו.
על פי עקרון הכוונה החיובית, ישנה סיבה פשוטה מאחורי התנהגויות לא רצויות. הרגלים הרסניים מתעוררים, וממשיכים להתעורר, משום שחלק מאיתנו אינו רואה דרך אחרת להשיג מענה לצורך בסיסי, מלבד לשמר את ההתנהגות הזו. אבל איך עיקרון הכוונה החיובית מסביר דחיינות? על כך נדון בהרחבה בשורות הבאות.
הדרך לגיהנום רצופה כוונות טובות? על התפקיד שמגלמת כוונה חיובית בהקשר של דחיינות
כדי להסביר בצורה הטובה ביותר את התפקיד שממלאת כוונה חיובית בבהקשר של דחיינות, נשתמש בדוגמא מחיי היומיום. אנשים רבים שנהנים לכתוב ואף עוסקים בכך לפרנסתם, לעיתים קרובות מוצאים את עצמם מבולבלים עקב חוסר היכולת שלהם לשכנע את עצמם לשבת ולכתוב.
במקום זאת, הם פונים לביצוע שלל מטלות אחרות בבית – עשייה שלכאורה, בפני עצמה, נחשבת לדבר מבורך וחיובי: קיפול כביסה, בישול, ניקיון ולעתים אף משימות מורכבות יותר כגון ארגון מחדש של תיקיות מסמכים ועוד. התוצאה? אותם "דחיינים" נכנסים למצב של סכסוך פנימי מול עצמם ומתייגים את עצמם כ"עצלנים" – למרות הפעולות החיוביות הרבות שביצעו, וממשיכים שוב ושוב לפנות לעשיה שאינה מקדמת את מטרתם הראשונית.
כוחה של הכוונה החיובית במלחמה בדחיינות
הפתרון מגיע בדמותו של עיקרון הכוונה החיובית. כאמור, על פי שיטת ה – NLP עיקרון זה מניח שלכל התנהגות לא רצויה הייתה פעם מטרה חיובית. בהקשר של הרגל הדחיינות, ניתן אם כן להניח כי דחיית ביצוע משימתנו, למעשה נועדה לתת מענה על צורך אמיתי מאוד. כדי לחסל את ההתנהגות הדחיינית אם כך, עלינו לענות על צורך זה בדרך אחרת ובריאה יותר. אם לא נעשה זאת ההתנהגות הבלתי רצוי תימשך.
כיצד לזהות את הכוונה החיובית בבסיס הדחיינות שלנו?
על פי הנל"פ ברגע שנצליח לזהות את המניעים העומדים מאחורי הדחיינות שלנו, נצליח להבין את הצרכים שההתנהגות עונה עליהם, ולהתמודד עימם בצורה בריאה במקום זאת. בנוסף, ההבנה שהתנהגותנו מגיעה בסופו של דבר ממקום חיובי, כזה של שימור עצמי ולא חבלה עצמית, מאפשרת לנהל עם עצמנו שיח פנימי חומל וסבלני יותר במצבים בהם הצורך שמעורר נטיה לדחיינות אצלנו, מופיע שוב. התהליך שמציעה שיטת NLP להתגברות על דחיינות בעזרת עיקרון הכוונה החיובית הוא פשוט למדי, כפי שנסביר להלן. למרות שנשתמש בכלי זה בהקשר של דחיינות, ניתן להחיל אותו גם על הרגלים בלתי רצויים מסוגים אחרים, כגון: עישון, שתייה, הזנחה עצמית, וכן הלאה.
איך להתגבר על דחיינות בעזרת עיקרון הכוונה החיובית?
אז הנה אנחנו שוב, עושים ספונג'ה במרץ למרות שהרצפה מבריקה לחלוטין, כשפתאום ההבנה מפציעה בנו – אני בטח מתמהמה כדי להימנע מביצוע מטלה אחרת. לאן הולכים משם?
שלב 1: שאלו את עצמכם: איזו תועלת הדחיינות מביאה לנו?
לדוגמא: הדחיינות נותנת לי זמן להירגע ולעשות את הדברים שאחרת אין לי זמן לעשות אותם.
זה עוזר לי להרגיש שאני עושה דברים כי אני רוצה ולא בגלל שצריך. באופן זה, מהדברים שאני מתמהמה לעשות, אני דווקא נהנה יותר.
שלב 2: לחפור קצת יותר לעומק.
זה הזמן לברר עם עצמכם: מה הדחיינות שלכם יכולה לספר לכם על הדבר שאתם נמנעים ממנו?
לדוגמא: אני לא באמת רוצה לעשות את הדבר שאני דוחה. אני מרגיש שאני צריך לעשות את זה, אבל בפועל – אני לא רוצה לעשות את זה. לחילופין, אני מפחד לעשות את הדבר שאני נמנע ממנו בגלל פחד מכישלון / פגיעות / חשיפה, או אולי אינני חש מחובר יותר לאותו הדבר שאני נמנע ממנו – זה כבר לא "אני". זה יכול להיות ממש מעניין להתבונן על הדברים מפרספקטיבה כזו, כי לפעמים, יעדים שהוגדרו על ידי גרסת עבר של עצמנו כבר לא ירגישו נכונים ומדויקים לגירסה הנוכחית שלנו. עם זאת, עדיין ייתכן כי תרגישו צורך להתמיד בהם, על מנת להימנע מביקורת עצמית או מביקורת של אחרים כלפיכם. שלב זה מאפשר לנו לזהות את הסיבות מאחורי הדחיינות שלנו, שמוחנו המודע לא בהכרח מודע אליהן לחלוטין.
שלב 3: שינוי הרגלים
לאחר שבודדנו את שורש ההתנהגות או הרגש, והבנו את הצורך התת מודע שהדחיינות משרתת, נוכל להתחיל לעבוד על להתמודד עם הצורך בעזרת חלופה בריאה יותר. זה יכול לקרות בשתי דרכים:
- שינוי התנהגותי: פירוש הדבר להציע לעצמנו אפשרויות התנהגות חדשות לכל אחד ממנגנוני ההתמודדות הנוכחיים שלנו. לדוגמא, אם הדחיינות מציעה לנו רגיעה, אז ניתן להקצות לעצמנו מראש זמן מוגדר בו נוכל להירגע. אם דחיינות היא דרך עבורנו לעשות את מה שאנחנו באמת רוצים לעשות, אז עלינו להכיר בכך ולתת לעצמנו רשות לעשות את הדברים שאנו רוצים לעשות במקום המשימה המוגדרת.
- משא ומתן עצמי: במילים אחרות, זה אומר להרגיע את עצמנו שהעבר לא יחזור על עצמו ולהציע לעצמנו ראיות תומכות לכך. לדוגמא, אם שורשי הדחיינות שלנו נעוצים בתחושת פחד, נוכל להימנע מעיכוב פעולות שמעוררות בנו את החשש, אם נדע שלא נרשה לעצמנו להיפגע שוב מכיוון שיש לנו עכשיו כלים חדשים להתמודדות בריאה עם מצבים המאפשרים לנו לזהות את צרכינו ולתת להם קדימות. בשורה התחתונה: להזכיר לעצמנו את יכולתנו הנוכחית להתמודד עם מצבים שבעבר הלחיצו אותנו, זה מפתח.
מוזמנים לקרוא עוד באותו נושא – איך להיות אפקטיבי
מחשבות לסיכום
בכל הנוגע להתמודדות עם דחיינות, חשוב שננסה להיות סבלניים עם עצמנו. גם אם התחלנו לטפל בדחיינות בשיטת ה – NLP כדאי להיות מודעים לאפשרות שאותן תחושות והתנהגויות יופיעו שוב מפעם לפעם. זה לא כישלון, אלא חלק טבעי מהשינוי. יש לזכור כי כל שינוי "גדול" שאנו מנסים לבצע בחיינו, מורכב מרצף של פעולות בודדות, המבוצעות לאורך תקופה ארוכה. אז היו סבלניים עם עצמכם, והכירו שהתקדמות היא לא תהליך לינארי אלא כמו ריקוד – מכילה הרבה צעדים קדימה ואחורה. לכן אם נלמד להבין את הצרכים הלא מודעים העומדים בבסיס ההתנהגויות והרגשות המגבילים שלנו, נוכל ללמוד לתת לצרכים הללו מענה בריא כדי לקדם את חיינו בכיוון הרצוי לנו.
באמצעות קורס NLP אונליין או לימודי NLP ברחבי הארץ ניתן ללמוד לעומק את הטכניקות הללו ולרכוש כלים נוספים המסייעים בהתמודדות עם דחיינות וכל הרגל אחר שברצוננו להפטר ממנו כדי לפנות מקום לעשיה מקדמת יותר בחיינו.